Miért horkolunk és mit tehetünk ellene?
2016. augusztus 25. írta: Inhead

Miért horkolunk és mit tehetünk ellene?

Kevés idegesítőbb dolog van annál, mint amikor éjszakánként azért nem tudunk rendesen pihenni, mert a partnerünk horkol. A horkolás nemcsak hangos, hanem rendkívül idegesítő hang is, ezért sok pár végül arra kényszerül, hogy lemondjon az együttalvás intimitásáról, és külön szobában hajtsa álomra a fejét. Mielőtt azonban hasonló döntést hoznánk, érdemes egy-két dolgot kipróbálni a horkolás megszüntetésére, vagy legalább mérséklésére, hátha találunk olyan megoldást, ami mindkettőnk számára élhető, és továbbra is együtt tudunk aludni.

31010393_m.jpg

Miért horkolunk?

A horkolásnak több oka is lehet, különböző emberek teljesen eltérő okokból is horkolhatnak. A leggyakoribb probléma, hogy alvás közben ellazulnak az izmaink, és a gyenge izomtónus miatt a nyelv hátracsúszik, részben elzárva ezzel a levegő útját. Ezt fokozza, ha háton fekszünk, akkor a gravitáció is hátrafelé húzza a nyelvet. Az elhízás is elősegíti a horkolást, hiszen a fölösleges zsírszövetek a garatnál is megjelennek.

Felelős lehet még az orrmandula vagy a garatmandula megnövekedése, nyugtatószerek használata, valamint a túlzott jóllakottság is, ezek ugyanis felborítják az alvás természetes ritmusát, csakúgy mint az alkoholfogyasztás. A dohányzás hatására az orr nyálkahártyája duzzadhat meg, ami szintén előidézhet horkolást. Átmenetileg horkolhatunk légutakat érintő betegségek, akár egy szimpla nátha miatt is. 

Mit lehet ellene tenni?

A legfontosabb kérdés, hogy mit lehet tenni a horkolás elhagyása érdekében, hogy mindenkinek nyugodt lehessen az álma. Nos, az előzőekben leírt okokból adódóan néhány lehetséges megoldás kézenfekvő: kerüljük a dohányzást, a túlzott alkoholfogyasztást, ne szedjünk altatókat, nyugtatókat, és ne együk tele magunkat lefekvés előtt. Ha van súlyfeleslegünk, igyekezzünk tőle megszabadulni.

Persze sajnos nem mindig ilyen egyszerű a történet, van, hogy hiába próbálunk meg ezek közül mindent, a horkolás marad. Ilyenkor érdemes még kipróbálni a gyógyszertárakban kapható horkolás elleni tapaszokat. Vannak azonban olyan esetek, amikor csak műtéttel lehet véglet véget vetni a horkolásnak. Ez ijesztőnek tűnhet, de nemcsak a partner miatt érdemes bevállalni: a horkolás együtt szokott járni alvási apnoéval is, amitől jobb megszabadulni, ha lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegtudatossag.blog.hu/api/trackback/id/tr8611651026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása