Miért alszanak rosszabbul a nők?
2016. november 23. írta: Inhead

Miért alszanak rosszabbul a nők?

Magyarországon az alvásproblémák igen elterjedtek, nagyjából a lakosság felét érintik.

46108469_l.jpg

Ami érdekes, hogy kétszer annyi nő küzd különböző gondokkal az alvás terén, mint férfi – valamiért a nőknek nehezebben megy a nyugodt, pihentető alvás elérése. De vajon mi az oka annak, hogy a nők és a férfiak ebből a szempontból is ennyire eltérőek?

A hormonok, mint mindig

 A legtöbb különbségért, ami a két nem között meghatározható, általában a hormonokat tesszük felelőssé. Nos, az alvási problémák is erre vezethetők vissza.

Tudjuk, hogy egy nő élete során számos komoly változáson esik át, ami a hormonháztartását nagyon nagymértékben érinti. Kezdve a serdülőkor elérésével, az első menstruációval (ami aztán minden hónapban hoz magával némi hormoningadozást), folytatva a terhességgel és a szüléssel, majd a szoptatással, ami többször is megtörténhet, egészen a változókorig.

Nem kell zseninek lenni ahhoz, hogy lássuk, egy férfinak ennek a töredéke sem jut.

A hormonok nagyon sok testi folyamatot és funkciót befolyásolnak, nem túl meglepő, hogy az alvási rendet is felboríthatják, így pedig könnyen idézhetnek elő a nőknél alvásproblémákat. De nem kizárólag a hormonok felelősek azért, hogy rosszabbul alszanak a szebbik nem képviselői.

 Többet stresszelnek és szoronganak

 A nők sokkal hajlamosabbak arra, hogy a szívükre vegyenek bizonyos problémákat, mint a férfiak, még akkor is, ha nem érinti őket közvetlenül, és sokkal rosszabbul viselik azt is, ha úgy érzik, nem tudnak száz százalékosan teljesíteni.

Márpedig helytállni nőként, anyaként, illetve a munka világában is, nem könnyű.

Ez a sok szerep, amiben kénytelenek megfelelni, hatalmas stresszt okoz a legtöbb nő számára – a stressz pedig köztudottan az alvás legnagyobb ellensége.

 A hormonális okokon túl tehát sokszor lelki okai is vannak a nők alvási nehézségeinek, éppen ezért érdemes lehet pszichológus segítségét kérni, vagy elsajátítani bizonyos stresszoldó módszereket, eljárásokat, hogy könnyebb legyen az ellazulás.

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegtudatossag.blog.hu/api/trackback/id/tr211992712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása