Miért nem elég, ha csak kényelmes egy matrac?
2016. december 09. írta: Inhead

Miért nem elég, ha csak kényelmes egy matrac?

A matracvásárlás a legtöbb ember számra nem egyszerű feladat, ami érthető, hiszen egyre tudatosabban vigyázunk az egészségünkre, így azt is tudjuk, nagyon nem mindegy, milyen matracon alszunk. Ma már ráadásul hatalmas a matrackínálat: különböző szerkezetű, alapanyagú matracok léteznek, mindenféle extra tulajdonságokkal. Nem csoda, hogy laikusként nehéz közülük választani.

 37258779_l.jpg

Vannak, akik szerint nem is kellene ekkora feneket keríteni ennek a témának: egyszerűen el kell menni a matracboltba, ráfeküdni néhány matracra, és megvenni, amelyik kényelmes. Kézenfekvő megoldásnak tűnik, és valljuk be, logikusnak is, hiszen fontos, hogy egy matrac kényelmes legyen. De sajnos nem ilyen egyszerű a dolog, még a kényelem sem biztosított: jártunk már úgy, hogy elsőre kényelmesnek tűnt valami, aztán mégsem volt az?

 

Nem biztos, hogy hosszútávon is jó

 

Az a baj azzal, ha kipróbáljuk a matracot, és a kényelmesnek tűnőt megvesszük, hogy amire jólesett hirtelen lefeküdni, az nem biztos, hogy akkor is kényelmes lesz, ha egy egész éjszakát kell rajta eltölteni. Ilyenformán megdől az az elmélet is, hogy matracot csak úgy szabad venni, ha kipróbáljuk. A kipróbálás sokszor semmit nem jelent. Van ugyanakkor számos egyéb szempont, amit figyelembe kell venni, például az összetétel, a garancia, illetve az extra tulajdonságok, na meg a súlyhatár.

 

Azt nagyjából mindenki tudja magáról, hogy a keményebb, vagy a puhább matracokat szereti-e. Aki a keményebb híve, ezen a palettán nézelődik, aki a puhább, esetleg a formáját felvevő memóriahabos matracokat szereti, azok közül választ. Ami lényeges, az az egyéb tulajdonságok: mennyire légáteresztő a matrac, mennyire tartja a nedvességet, esetleg hipoallergén-e? Egészségügyi szempontból ezek a kérdések egyáltalán nem elhanyagolhatók, nem tekinthetők luxusnak.

 

Ami még fontos, a garancia: sok gyártó vállalja, hogy ha nem kényelmes a matrac, visszavásárolja, és azt is érdemes megnézni, hogy hány év jótállás van rá. Egy igazán jó matracra hossz évekig mernek garanciát vállalni. Ha azzal szembesülünk, hogy az adott matrac minőségét csak egy évig szavatolják, inkább keressünk mást.

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegtudatossag.blog.hu/api/trackback/id/tr7912030375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2016.12.10. 10:48:48

Hát ez nagyon hülye cikk volt. Én speciel pont azt nem tudom, hogy a kemény vagy a puha matrac jó-ea hátamnak hosszú távon. A hipoellergééniát leszarom.

Nem regisztrált felhasználó 2016.12.10. 12:12:47

Amit a cikk ír az általános tudatlan fröcsögés a semmiről...

Minden matrac alapvetően 2 feltételnek kell megfeleljen. Ezen nincs mit variálni, minden matrac így épül fel. (Drága matracok sem tudnak annyival többet, csak sok esetben a hátteret is ki kell fizetni...TV reklám nem ingyen van!)
1. Kell legyen egy kemény része, mi megfelelő alátámasztást biztosít a gerincnek.
2. Kell legyen egy puhább felület ami a vérkeringést nem szorítja el.
A puhos emberek jobban szeretik a kemény matracot, míg a vékonyabbaknak jó a puhább.
Kipróbálás kötelező, nem kézzel kell nyomogatni, hanem ráfeküdni és akár több órán át próbálgatni, ami kényelmes azt kell megvenni. A kereskedőnek az a dolga, hogy eladja, neki mindegy mit veszel, neked viszont nem.
A gyártó kényelmetlenség miatt nem cserél!!!! A matrac olyan mint a fehérnemű, használat után higiéniai okoból nem cserélik ki.
Garanciánál meg kell kérdezni, hogy mire vonatkozik. Huzatra szoktak 2 évet adni, a magra akár 25 évet is... Sok cég próbálja a többit túl licitálni az évek számával, de ez csak marketing, nem szabad bedőlni neki... Akár mennyi lehet a garancia egy matrac élettartama max 10 év! Ha a matrac nem is lett rossz, az emberi fizikum 10 év alatt változik annyit, hogy megérje kicserélni.

2016.12.10. 12:27:28

1 perc volt az életemből ez a "cikk". Ezt eddig is tudtam, amit leírtál, azt hittem, konrét tanácsok lesznek.....
süti beállítások módosítása