Miért van annyi baj a babák alvásával?
2016. szeptember 21. írta: Inhead

Miért van annyi baj a babák alvásával?

Sok szülő panaszkodik a kisbabája alvásával kapcsolatban. Képtelenség elaltatni, csak kézben alszik, ha lerakom, felébred, túl sokszor kel éjszaka, felcseréli a nappalt az éjszakával, felébred éjjel, és nem alszik vissza. Ezek a problémák odáig vezethetnek, hogy a szülők teljesen kimerülnek a folyamatos virrasztástól, és elkeseredésükben akár sírni is hagyják a babát. Nos, ettől a baba nem lesz jobb alvó, csak azt tanulja meg, hogy fölöslegesen sír, nem segítenek neki. Ahhoz, hogy a problémát orvosoljuk, meg kell értenünk, hogyan zajlik a babák alvása.

39650366_m.jpg

Nem tudnak maguktól elaludni 

Az elalvást tanulni kell. Felnőttként már tudjuk, hogy ha álmosak vagyunk, az alvás segít, és azt is, hogy ha felébredünk, minden ugyanolyan lesz, mint mikor elaludtunk. Egy pici baba nem tudja pontosan, mi baja, csak azt érzi, hogy valami nem jó neki. Ő nem tudja, hogy álmos, és erre az alvás a megoldás. Ezért kell neki segíteni az elalvásban ringatással, szoptatással, simogatással, dúdolással, cumival. Ha elég érett lesz rá, megtanul magától aludni. Ritka, hogy egy kisbabát csak úgy le lehet tenni, és magától elalszik.

 

Nem alszanak egyből mélyen

Egy fáradt felnőtt, ha lefekszik aludni, szinte azonnal mélyen alszik: egyenletes lesz a légzése, ellazulnak az izmai. A szeme ebben a szakaszban még nem végez mozgásokat, teljesen nyugodt állapotba kerül. Nos, a csecsemők másképp működnek. Sétálunk vele, ringatjuk, már le-lecsukja a szemét, de még megrántja néha valamelyik végtagját, egyenetlen a légzése, esetleg felpillant. Ha ilyenkor letesszük, felébred. Általában 20 percig tart, míg egy baba mélyebb álomba kerül. Ha ezt kivárjuk, észrevehetjük, hogy egyenletes a légzése, ellazítja a végtagjait – ilyenkor lehet letenni.

 

Normális, hogy ébrednek

Egy újszülött nem tudja, mikor van nappal, és mikor éjszaka – méhen belül nem volt különbség. Ezt nekünk kell megtanítani a babánknak. Tudnunk kell, hogy nem azért ébred éjjel, hogy bosszantson: teljesen normális, élettani oka van az ébredéseknek. Ha ugyanis a babát nem ébresztenék fel a szükségletei, az az életébe is kerülhetne. Például felébred, ha fázik, ha melege van, ha éhes, ez megóvja attól, hogy túlhevüljön, kihűljön, vagy túl sokáig ne kapjon enni. Idővel, ahogy érik, és kevésbé lesz sebezhető, az alvása is egyre jobb lesz. Addig pedig két dolog segít: a türelem és a kitartás.

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegtudatossag.blog.hu/api/trackback/id/tr5011733017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása