Súlyos következményei is lehetnek az alváshiánynak
2016. október 13. írta: Inhead

Súlyos következményei is lehetnek az alváshiánynak

Az alváshiánynak a többség nem tulajdonít túl nagy jelentőséget, leginkább azért, mert azt gondoljuk, maximum egy kicsit fáradtak leszünk, túléljük. Az igazság azonban az, hogy hosszabb távon lehet, hogy mégsem éljük túl. Ha ugyanis rendszeresen túl keveset alszunk (napi 6 óránál kevesebbet, esetleg gyakran ébredünk), nagymértékben megnövekedik olyan egészségügyi problémák kockázata, amik akár halálos kimenetelűek is lehetnek. Igen, mindez csak azért, mert keveset alszunk!

 54128990_l.jpg

Kicsit konkrétabban: mit kockáztatunk azzal, ha rendszeresen nem alusszuk ki magunkat? 

  1. Megnő az esély a stroke-ra. Egy 2012-es amerikai kutatás összefüggést talált a túl kevés alvás, és a stroke kialakulásának esélye közt. Különösen azok számára jelent az alváshiány megnövekedett kockázatot, akik amúgy teljesen egészségesek, és semmilyen egyéb hajlamosító tényező nem áll fenn náluk. 
  1. Csontritkulást. Állatkísérletek bizonyítják, hogy azoknak a patkányoknak, akik rendszeresen túl keveset aludtak, jelentősen lecsökkent a csontsűrűségük, szemben azokkal az egyedekkel, akik eleget pihentek. Ez valószínűsíthetően az emberekre is igaz, így ha túl keveset alszunk, annak csontritkulás lehet a vége. 
  1. Szívbetegségeket. 8 országból összesen mintegy 450 ezer alany vizsgálata során kiderült, hogy 48 százalékkal nagyobb eséllyel lesz szívbeteg az, aki naponta 6 óránál kevesebbet alszik. Ezek a szívbetegségek pedig akár halálos kimenetelűek is lehetnek. 
  1. Rákot. A daganatos megbetegedésekre is hatással van az alvás mennyisége. Nemcsak nagyobb valószínűséggel alakul ki bélrendszeri, vagy prosztatadaganat annál, aki keveset alszik, de azt is megfigyelték, hogy az alvás mennyisége arra is hatással van, hogy mennyire agresszívan terjed a daganat. Akik kipihentek, azoknak nagyobb az esélyük a gyógyulásra. 
  1. Korai halált. Azoknál a férfiaknál, akik napi 6 óránál kevesebbet alszanak, nagyobb az esélye a korai elhalálozásnak, mint azoknál, akik eleget pihennek. Ez akkor is igaz, ha nem áll fenn egyéb kockázati tényező (dohányzás, túlsúly stb.).

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegtudatossag.blog.hu/api/trackback/id/tr158742720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása