Az Egészséges Alvás Ortopédia Szempontjai
2020. március 13. írta: psanya

Az Egészséges Alvás Ortopédia Szempontjai

 

Mint minden életfolyamatban így az alvó állapotban is egész testével van jelen az ember és a mozgásszervek ( csontok , izületek , izmok ) fizikai aktivitása igen alacsony . 

Néhány Speciális szempontra oda kell figyelni , melyek az alvás minőségét befolyásolják .

 

Fontos a kielégítő alvás az egészségünk szempontjából ; 

A szervezetünk ilyenkor pihen és energiát ad a testnek a következő napra.  A pihenés szükségessége a mindennapi igénybevétel után az izomzat es az izületi porcok mellett - mint mozgásszervi egység - talán a leginkább a gerinc szempontjából lényeges, hiszen a legtöbb reggeli panasz is  a nyak és a keresztcsont között a gerinc valamelyik szakaszára , vagy éppen  a teljes gerincre vonatkozik. 

Ezen fájdalmak egyik első és talán a leggyakoribb oka a csigolyák közti porckorongok túlterheltsége. 

A gerinc egészsége szorosan összefügg az úgynevezett élettani gerincgörbületek szabályos íveltségével, az ívek harmóniájával.  Gerincoszlopunk elemeinek a csigolyáknak és a köztük elhelyezkedő porckorongok egészséges állapotához elengedhetetlen a porckorongok megfelelő nedvességtartalma , rugalmassága, mert ez biztosítja a járás közben keletkezett ütődések hatását. 

 

Függőleges testhelyzetben a napközbeni terhelés a porckorongon belül fokozza a nyomást , ami folyadéktartalom csökkenést és rugalmasságvesztést eredményez. 

Az éjszakai pihenés közben , vízszintes helyzetben az ezzel ellentétes irányú folyadék - és tápanyagáram kerül túlsúlyba.

 

Tehát ha megfelelő időtartam és testhelyzet áll rendelkezésre, akkor alvás közben a porckorongok anyagcseréje pozitív irányba változik, visszanyerik a napközben elvesztett nedvességet és rugalmasságot. 

Ahhoz, hogy ez a regenerációs fázis a mozgásszervek szempontjából megfelelő legyen , elengedhetetlen az egészséges fekhely . 

 

A tudományos vizsgálatokkal megalapozott és tapasztalat által erősített álláspont szerint a fekvőhely ( ágy és matrac ) feladata nem csak a szilárd megtámasztás , hanem a test alvás közbeni speciális alátámasztása. 

Ez azt jelenti, hogy az anyagösszetételnek, a szerkezetnek és az így kialakított felületnek olyan tulajdonságokkal kell rendelkeznie, hogy a terhelő felületen az ellennyomást úgy fejtse ki, hogy a gerinc , illetve    az alvás közbeni komfortot az biztosítja, ha a gerinc természetes görbületei nem változnak meg lényegesen, ugyanakkor az ellennyomás nem irritáló hatású a medence, a keresztcsont és a vállak érzékeny területein. 

Ehhez az szükséges, hogy a matrac megfelelő szakaszain keménységben és rugalmasságban különböző terhelési zónák kerüljenek kialakításra. 

A legjobban szerkesztett matrac- ágy kombinációk felveszik a test terhelő nyomását és egyenletesen elosztlatják azt a felületen . 

A modern matrac rugórendszere reagál minden alvási mozgásra és így a heylváltozáshoz és súlyáthelyeződéshez alkalmazkodva minden új helyzetben optimális alátámasztást biztosít. 

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegtudatossag.blog.hu/api/trackback/id/tr7715518650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása