Mi van akkor, ha túl sokat alszunk?
2017. január 17. írta: Inhead

Mi van akkor, ha túl sokat alszunk?

Nagyon sokat lehet hallani arról, hogy a krónikus alváshiány mennyire rosszat tesz a szervezetünknek, és az öregedést is gyorsítja. Éppen ezért rengetegszer látjuk kihangsúlyozva, hogy fontos, hogy mindig eleget aludjunk, és legfeljebb csak néha-néha fordulhat elő, hogy kevesebb időt töltünk az ágyunkban az ajánlottnál. 

De mi van akkor, ha éppen a fordítottja a probléma, vagyis ha valaki túl sokat alszik? Egyáltalán lehet túl sokat aludni?

57132052_l.jpg 

Nos, lehet túl sokat aludni, és bizony a következményei is megvannak. A túl sok alvás ugyanis éppen úgy nem jó, mint a túl kevés. Persze az is lehet, hogy már eleve valamilyen betegség miatt alszik az érintett olyan sokat, de ha nem is ez a helyzet, a lustaságból is lehet gondja.

 

Mi baj lehet a túl sok alvásból?

 

  1. Depresszióhoz vezethet. Itt nem mindig egyértelmű az ok-okozat, ugyanis a depressziónak egy tünete is lehet az, hogy valakinek túl nagy az alvásigénye. Felnőtt ikerpárokkal végzett kutatás azonban igazolta, hogy a túl sok alvás bizony kiváltani is képes a depressziót.
  2. Roncsolja az agyat. Idősebb hölgyekkel végzett felmérés szerint a túl sok alvás éppen úgy negatív hatással van az idősköri agyműködésre, mint a túl kevés.
  3. Nehezíti a teherbeesést. Egy koreai vizsgálat során kiderült hogy a lombikprogramban részt vett nők közül a legjobb arányban azok estek teherbe, akik 7-8 órát aludtak egy nap, a legrosszabban pedig azok, akik 9-11 órát.
  4. Megduplázza a 2-es típusú diabétesz esélyét, ha valaki rendszeresen 8 óránál többet alszik!
  5. Elhízáshoz is vezethet a túl sok alvás, habár ez logikus: míg alszunk, értelemszerűen semmit sem mozgunk, ami nem kedvez az alakunknak. Ennél érdekesebb azonban, hogy a túl keveset alvók is jobban híznak, bár ez talán azzal függhet össze, hogy a több ébren töltött idő több evést is jelent.
  6. Szívproblémák kialakulásához vezethet. Egy 2012-es, 3000 embert vizsgáló kutatás szerint a naponta több, mint 8 órát alvók körében kétszeresére nő az anginára való hajlam (a szívizomzat vérellátási elégtelensége által kiváltott tünetegyüttes).

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegtudatossag.blog.hu/api/trackback/id/tr9712132775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása