Miért beszélünk álmunkban?
2016. szeptember 23. írta: Inhead

Miért beszélünk álmunkban?

Vicces, egyúttal ijesztő jelenség, mikor azt tapasztaljuk, hogy valaki beszél álmában. Ilyenkor az illető álmába is betekintést nyerhetünk egy kicsit, ugyanis a kimondott szavak az álmához kapcsolódnak – még ha ő maga utólag nem is emlékszik rá. Bár a jelenség többnyire ártalmatlan, azért van, amikor érdemes odafigyelni rá.

Az alvás közbeni beszéd elsősorban a 3 és 10 év közötti gyerekekre jellemző, esetenként akár kiabálhatnak is. A felnőtteknek már mindössze 5 százaléka szokott álmában beszélni, és nem feltétlenül rendszeresen.

25631276_m.jpg

Mit mondunk alvás közben?

Az, hogy mit beszélünk álmunkban, teljesen különböző. Az alvás bármelyik szakaszában rákezdhetünk, és mondhatunk komplett monológokat, egy-egy szót, mondatot, vagy egy párbeszédben válaszolhatunk a partner kérdéseire, reagálhatunk az állításaira. Olyan is van, hogy csak halandzsázunk, vagy érthetetlenül motyogunk. Egy ilyen alvás közbeni beszélgetős epizód nem szokott tovább tartani fél percnél, de ismétlődhet többször is egy éjszaka alatt. Eltérő lehet a hangsúlyozás, a stílus, a mondanivaló, a hangerő: ez mindenkinél egyéni, de akár egy embernél is lehet minden alkalom más, attól függően, hogy mit álmodik.

 

Bajt jelez?

Önmagában azt, hogy valaki beszél álmában, nem szokták kórosnak tekinteni, előfordul. Ha azonban ismétlődik, érdemes lehet néhány dolgot megvizsgálni. Sokszor beszélnek álmukban azok, akik lázasak, így ha ilyesmit tapasztalunk gyermekünknél, vagy a párunknál, nézzük meg, nem túl forró-e a teste. A túl sok stressz, az alvászavar és a depresszió is előidézheti az éjszakai „előadásokat”, ha erre gyanakszunk, beszéljünk róla az érintettel. Lehet a háttérben kábítószer, alkohol, vagy gyógyszer is, ezekre érdemes lehet rákérdezni, ha észleljük valakinél a jelenséget. De olyan súlyosabb problémák is felmerülhetnek, mint a REM viselkedési zavar, amelynek lényege, hogy a páciens a valóságban is eljátssza az álmait. Alvási apnoé esetében is előfordul az alvás közbeni beszéd, illetve a krónikus alváshiány következménye is lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegtudatossag.blog.hu/api/trackback/id/tr9911733157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása