Hogyan tehet beteggé egy matrac?
2016. május 24. írta: Inhead

Hogyan tehet beteggé egy matrac?

A nem megfelelő matracokkal kapcsolatosan általában azt szokták emlegetni hátrányként, hogy nem támasztanak megfelelően, emiatt rendellenes tartásba kényszerülünk. Ez persze fájdalmat okoz, hiszen egész éjjel nem tudunk tehermentesen feküdni. A probléma eleinte csak reggel, közvetlenül ébredés után jelentkezik, és hamar elmúlik. Aztán egyre tovább érezzük a fájdalmat, míg folyamatossá válik. Nos, ez is elég súlyos, és mindenképpen figyelmet igényel, azonban nem csak ezen az egy módon tehet kárt az egészségünkben egy matrac. Sajnos, ha egy rossz minőségű darabot választunk, különböző betegségekkel is számolhatunk, ami nem mozgásszervi probléma.

 42470988_m.jpg

Nagyon fontos a szellőzés

Sok olcsóbb, rosszabb szellőzésű matraccal az a probléma, hogy nem szellőzik rendesen. Ezzel az a probléma, hogy a belekerülő nedvesség nem tud kiszáradni, vagy csak nagyon lassan, ez pedig kiváló élettér a különböző baktériumoknak, gombáknak. Hogy milyen nedvesség kerülhet a matracba? Nos, nem nehéz bele juttatni: izzadtság, verejték, nyál, kiömlött innivaló. Mind-mind napi szintem találkoznak a matraccal. Ha az jó minőségű, és át tud szellőzni, nincs gond, mert nem marad benne a nedvesség. Ha azonban ez nem biztosított, elszaporodnak a baktériumok, gombák, és a matrac egy idő után szépen bepenészedik. Ezzel nem csak az a gond, hogy büdös, és nem túl gusztusos, hanem az is, hogy nem igazán egészséges.

 

Mi bajunk lehet a penésztől?

A penészgombák számos betegség okozói lehetnek. Nem mindenki tudja, de az allergiás eredetű szénanátha és asztma is köthető hozzá. A különböző légzőszervi megbetegedésekkel a kutatások során már több, mint 80 penészgombafajt hoztak összefüggésbe. A penészgomba jelenléte a lakásban akár allergiás tüneteket is okozhat – képzeljük csak el, milyen „jót” lehet így aludni egy penészes matracon! Mindemellett a penészgombák lehetnek különböző fertőzések kiváltói a szervezetünkben, okozhatnak irritációt, illetve akár toxikus reakciót is. Aki asztmás, annak súlyosbíthatja a tüneteit.

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegtudatossag.blog.hu/api/trackback/id/tr88741732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása