Depresszió, vashiány, daganat – ezt is jelezheti a túl sok alvás!
2016. augusztus 09. írta: Inhead

Depresszió, vashiány, daganat – ezt is jelezheti a túl sok alvás!

Az emberek többsége szeret aludni, és elég sokan érzik úgy, hogy túl kevés időt szentelnek ennek az egyébként igen kellemes tevékenységnek. Hogy miért alszunk kevesebbet, mint szeretnénk, annak elég egyszerű oka van: a kötelezettségeink miatt sokszor korán kell kelni, időre menni dolgozni, iskolába, ügyeket intézni. Természetes, hogy ha van pár szabadnapunk, az első, amit szeretnénk, hogy jól kialudjuk magunkat, és sokkal több órát töltünk alvással, mint egyébként. Előfordul azonban, hogy a normálisnál jóval több alvás rendszeressé válik, és naponta akár 12 órákat, vagy még többet alszunk. A környezet szereti az ilyen embereket egyszerűen lustának titulálni, de bizonyos esetekben ennél komolyabb dolgok lehetnek a háttérben.

 59119640_m.jpg

 

Betegséget jelezhet a túl nagy alvásigény

A szakértők szerint egy felnőtt ember normális alvásigénye napi 7-9 óra. Ez nem azt jelenti, hogy néha nem érjük be ennél kevesebbel, vagy hogy néhanapján nem aludhatnánk ennél többet. Csak annyit jelent, hogy ennyi elég kell, hogy legyen ahhoz, hogy a szervezetünk regenerálódjon, az agyunk pihenjen, tudjunk koncentrálni, és megfelelően végezzük a dolgunkat a mindennapokban. Ha alszunk ennyit, és mégis mindig fáradtnak, kialvatlannak érezzük magunkat, és minden adandó alkalommal tizenórákat alszunk, az bizony már utalhat arra, hogy valami nem stimmel.

 

Milyen bajt jelezhet a túl sok alvás? 

Ha túl sokat alszik valaki, az utalhat például depresszióra. Főleg akkor gyanakodhatunk erre, ha közöny, levertség, általános rossz hangulat is társul hozzá. A vashiány és a vérszegénység is tipikusan olyan problémák, amik aluszékonyságot, fáradtságot okoznak. Alvászavarra, de akár alvási apnoéra is lehet következtetni: utóbbi esetben a légzéskimaradás megszakítja a normál alvásritmust, ezért az érintett nem tudja magát kipihenni. Furcsán hangozhat, de akár daganatos betegségre is utalhat a túl sok alvás: ha egy-egy testtájon fájdalmat is érzünk, mindenképpen forduljunk orvoshoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegtudatossag.blog.hu/api/trackback/id/tr289911420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása