Tényleg jobban alszunk az alkoholtól?
2016. november 17. írta: Inhead

Tényleg jobban alszunk az alkoholtól?

Az alvásproblémákat az ember általában különböző házi praktikákkal próbálja kezelni, mielőtt eljut arra a pontra, hogy orvoshoz forduljon. Igyekszünk ideálissá tenni az alvási körülményeket – habár mindenkinek más az ideális, azért vannak általános tanácsok, amikkel lehet próbálkozni. Ha ez nem megy, többnyire valamilyen relaxációs módszert, rituálét próbálunk meg elsajátítani, hogy ki tudjunk kapcsolni este.

 És ha még így sem sikerül, felmerülhet az emberben, hogy kellene valami, ami segít ellazulni. Az első, ami sokaknak eszébe jut, az alkohol, és erre még rá is tehetnek az ismerősök egy lapáttal: igyál egy-két pohár bort este, majd jobban alszol! Nos, azért a képlet nem ilyen egyszerű.

 

44753070_l.jpg

 

 

Sok alkohollal pont az ellenkező hatást érjük el

 

Akik szeretnek hódolni a bűnös élvezeteknek, azok a fenti tanácsot kissé szabadabban is értelmezhetik: alaposan önts fel a garatra, aztán majd elájulsz. Habár van némi igazság ebben, a végeredmény minden lesz, csak éppen pihentető alvás nem. A nagy mennyiségű alkohol ugyanis kellőképpen felbolygatja a szervezetet ahhoz, hogy az mindent csináljon, csak épp pihenni ne tudjon.

 

Mi is történik, ha spiccesen fekszünk le aludni? Valóban beájulunk szinte egy perc alatt, ha szerencsénk van. Ha nincs, akkor még küzdünk egy darabig azzal, hogy forog a szoba, és ettől hányingerünk lesz. A lényeg, hogy elalszunk, és lehet, hogy órákkal később, már reggel térünk magunkhoz, de az alvás minősége messze van a jótól. Akik éberebb alvók, sokszor említik, hogy össze-vissza álmodnak mindenfélét, többször felriadnak, egyáltalán nem nyugodt az álmuk. Arról ne is beszéljünk, hogy egy ilyen este után, hogy érzi magát az ember másnap reggel.

 

Mindemellett nem teljesen rossz ötlet az alkohol – csak a mértéket kéne megtartani. Ne egy üveg bort húzzunk le elalvás előtt, mert abban nem lesz sok köszönet. Ha azonban 1-2 deci, jó minőségű bort iszunk meg, az valóban segíthet abban, hogy egy kicsit ellazuljunk, ezáltal jobban tudjunk aludni. Ennél több ital fogyasztása fölösleges és káros is.

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegtudatossag.blog.hu/api/trackback/id/tr1611969895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása