Betegség tünetei is lehetnek a rémálmok
2016. augusztus 18. írta: Inhead

Betegség tünetei is lehetnek a rémálmok

Időnként mindannyian találkozunk rémálmokkal. Ezek az álmok nem szívesen látott vendégek, hiszen kellemetlen érzéseket keltenek bennünk, és az alvást is többször megszakíthatják, hiszen fel-felriadunk miattuk. Egy-egy rossz álom az egész napunkra rányomhatja a bélyegét: fáradtabbak, lehangoltabbak lehetünk, azt érezhetjük egész nap, hogy rossz passzban vagyunk, nem tudunk koncentrálni. Már önmagában ez is kellemetlen, azonban a rémálmok nem csak levertséget okoznak. Ha rendszeresen visszatérnek a rémálmok, az hosszabb távon akár depresszióhoz is vezethet, illetve az öngyilkosságnak is rizikótényezője a rendszeres lidérces álom. 28218534_m.jpg

De miért is álmodunk rosszat?

A rossz álmok elsődleges okozója a túlzott stressz. Megfigyelték már, hogy egy fokozottan stresszes időszakban gyakoribbak a rémálmok. Ez még normális, bár kellemetlen, de amint csökken a stressz, a rémálmok is elmúlnak.

Baj akkor van, ha a rémálmok rendszeresek. Ebben az esetben már komoly hatása lehet az életünkre: depressziót okozhatnak, illetve azt is megfigyelték, hogy az öngyilkossági hajlam is megnőhet, ha valaki tartósan rémálmokat lát. 

A rémálmokra azonban azért is érdemes odafigyelni, mert komoly betegségek is okozhatják őket. Legtöbbünk nem is gondolna rá, hogy ha rosszat álmodik, beteg lehet, pedig így van. A rossz álmok jelezhetnek gerincbetegségeket, ízületi fájdalmakat, gyomorfájdalmat, de pajzsmirigyproblémákat is.

Ha gyakran álmodjuk azt, hogy fulladunk, érdemes megvizsgálni annak lehetőségét, hogy vajon alvási apnoéval küzdünk-e. Sok esetben ugyanis a légzéskimaradást úgy éljük meg, hogy beleépül az álomba – így keletkeznek a fulladásos rémálmok.

 

Lehet-e ezen segíteni?

A krónikus rémálmokon általában lehet segíteni. Amennyiben fizikai panaszok állnak a háttérben, azokat kell kezelésbe venni. Sokszor ennyi is elég, hogy megszabaduljunk a rémálmoktól. Ha depresszió, stressz a kiváltó ok, akkor pszichoterápia tud segíteni a problémán. Az alvási apnoéval is érdemes orvoshoz fordulni. Fontos, hogy a rendszeres rémálmokat semmiképpen ne hagyjuk annyiban, mert sokkal nagyobb hatással vannak az életünkre, mint gondolnánk!

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegtudatossag.blog.hu/api/trackback/id/tr4310425498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása